国家公共英语一级(阅读理解)练习试卷21 (题后含答案及解析)题型有: 3. 阅读理解
阅读理解
第三节 短文理解2阅读下列短文,从[A]、[B]、[C]三个选项中选择一个正确答案。
Canada and the United States are two countries. They are on the same continent () next to each other and share (共有) the same language. These two countries also share in other wags. Canada buys many things from the U.S. Cars and clothes are two examples. The Unite States also buys Canadian made things. Much of the paper used in the United States comes from Canada. Some of the oil we use comes from Canada, too. Americans travel to Canada on holidays. And Canadians often visit the United States. Canadians read about the U.S. in newspapers and books. Americans watch Canadian sports played in the United States. There are important differences between the two countries. They are about the same size. But the U.S. has many more people. Because the number of people is smaller, there is more open space in Canada. There is more unused land. This is another important difference.
正确答案: 涉及知识点:阅读理解
1. Why should we try our best to be green?
A.To have more trees.
B.To save our world.
C.To make us richer.
正确答案:B 涉及知识点:阅读理解
2. The writer writes the text mainly to ______.
A.introduce the two countries
B.show the difference of the two countries
C.tell a story of two very friendly countries
正确答案:A 涉及知识点:阅读理解
3. From the text, we know that Canada must be a country good at making ______.
A.clothes
B.cars
C.paper
正确答案:C 涉及知识点:阅读理解
4. According to the text, one main difference between the two countries is ______.
A.the size
B.the land
C.the number of the people
正确答案:C 涉及知识点:阅读理解
5. The words “open space” in paragraph 4 mean ______.
A.empty land and places
B.wild areas in the countryside
C.free land for everyone to live on
正确答案:A 涉及知识点:阅读理解
People choose colors when they buy things. Because of this, factories want to make things that are the colors people buy. For example, a car factory needs to know how many red cars or green ones they should make. Good businessmen (商人) know that young people’s colors are different from old people’s, and men’s are different from women’s. Young children react (反应) to the color of anything before they react to its shape. They like warm colors—red, yellow, and orange. When people get older, they begin to react more to the shape than color. The most liked color of grown-ups of all countries is blue. Their second loved color is red, and their third is green. On the whole, women like brighter colors than men do. Almost everyone likes red, but women like yellow and green more than men do. If two things are the same except color, they will look different. A red thing always looks nearer than a blue one just like bright things look larger than dark ones. That’s why large or fat people who want to look smaller or thinner wear dark clothes.
正确答案: 涉及知识点:阅读理解
6. It is most likely that the writer of the text is a(n) ______.
A.Canadian
B.American
C.person from a third country
正确答案:B 涉及知识点:阅读理解
7. Why do factories want to know how people feel about different colors?
A.People care more about the colors of things than the shapes.
B.People choose to buy things by their colors.
C.People like things with bright colors.
正确答案:B 涉及知识点:阅读理解
8. According to the text, orange is a color liked by ______.
A.women and men
B.women and children
C.women, children, and men
正确答案:B 涉及知识点:阅读理解
9. When children pick up things, they are first interested in the ______.
A.color
B.shape
C.size
正确答案:A 涉及知识点:阅读理解
10. If we put the same red and blue boxes together, the red one looks ______.
A.smaller
B.bright
C.bigger
正确答案:C 涉及知识点:阅读理解